Waarom is een load balancing oplossing nodig?

Onder normale omstandigheden ligt de maximale elektrische belasting van een woning of andere plaatsen vast tijdens de bouw of het ontwerp.

Dit vereist dat de totale belasting van alle huishoudelijke apparaten de maximale belasting van het elektriciteitsnet in huis niet mag overschrijden, anders zal een stroomautomaat worden geactiveerd en een afsluiting van de stroom veroorzaken. De apparaten in huis krijgen altijd voorrang.

Onze oplossing

Tijdens zowel de zomer als het winterseizoen, neemt het gebruik van huishoudelijke apparaten aanzienlijk toe, denk maar aan een airco, oven of verwarming. Op dit moment is een “Load Balancing” nodig om de totale laadstroom te kunnen detecteren.

Wanneer de totale belasting dicht bij de maximaal toegestane stroom ligt of deze overschrijdt, kan de lader automatisch de laadstroom verminderen om ervoor te zorgen dat de totale stroom de beveiligingsstroom niet overschrijdt, waardoor de algehele veilige werking van het circuit wordt gegarandeerd. Nadat de apparaten met hoog vermogen zijn bediend, werkt de laadpaal op volle belasting en is het gemakkelijk om ervoor te zorgen dat de totale stroom de maximale beveiligingsstroom van de automaat niet overschrijdt en elke verbruiker op de lijn de nodige stroom krijgt.

Verschil in dynamic load balancing

Zonder dynamic load balancing

  • kost bekabeling
  • hoog elektrisch vermogen benodigd
  • geen eigen groene stroom

Met dynamic load balancing

  • minder bekabeling
  • lager elektrisch vermogen benodigd
  • laden via eigen zonnepanelen

Voorwaarden

De voorwaarden voor de realisatie van een “Load Balancing”-oplossing:

  • Om dynamic load balancing mogelijk te maken, moet je laadstation kunnen communiceren met je meter om het verbruik te kennen. In het geval van een digitale meter gebeurt dit via de P1-poort. Heb je nog een analoge meter dan installeren wij een bijkomende kWh-teller in de zekeringkast (optioneel).
  • Om de gebruikerspoorten te openen, of daarna opnieuw te sluiten, moet de eindklant een aanvraag indienen bij de energieleverancier.
  • Elektrische voertuigen moeten voldoen aan de nieuwste normen zodat de laadstroom dynamisch aangepast kan worden volgens het laadpaalprotocol. Wanneer de laadpaal een akkoord geeft om de laadstroom aan te passen, moet het elektrische voertuig de stroom naar deze behoefte kunnen verlagen.